One Flew Over the Cuckoo's Nest - Let iznad kukavičjeg gnijezda (1975) ONLINE SA PREVODOM O FILMU: Djevojčica Dorothy mir...

Home » , » One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)


One Flew Over the Cuckoo's Nest - Let iznad kukavičjeg gnijezda (1975)

ONLINE SA PREVODOM


O FILMU:
Djevojčica Dorothy mirno živi u Kanzasu sve do trenutka kada ju tornado zajedno s kućom i psom ne odnese u fantastičnu zemlju Oz.

Nakon početnog šoka, djevojčica i njezin psić Toto očarani su novom zemljom u kojoj su se našli. Sve je u Ozu čudno i neobično te je djevojčica u početku presretna što se našla u čarobnoj zemlji, nastanjenoj neobičnim bićima. No unatoč početnom oduševljenju, nedostaje joj dom i najveća želja joj je vratiti se kući u Kanzas.

Jedini koji joj u tome može pomoći jest veliki čarobnjak Oz. On živi u Smaragdnom gradu te se Dorothy daje u potragu za njim. Putem joj se pridružuje neobično društvo; Strašilo, koje će od čarobnjaka tražiti mozak, Limeni, koji će tražiti srce i Lav, kojem nedostaje hrabrost. U putovanju im pomaže Dobra Vila Sjevera, dok će im na put pokušati stati Zla Vještica Zapada.

Ovaj obiteljski klasik snimljen davne 1939. nije prvi film u boji no svakako je jedna od najboljih mainstream prezentacija mogućnosti Tehnicolora, ali i specijalnih efekata koji su bili ispred svog vremena. Knjiga L. Franka Bauma, po kojoj je film snimljen, jedna je od najpopularnijih dječjih knjiga stoga ne čude brojne filmske i kazališne adaptacije.

Knjiga napisana početkom prošlog stoljeća trebala je ukazati i na neka politička i socijalna pitanja. Tako je Limeni trebao predstavljati hladne, velike korporacije, a praznoglavo strašilo farmere i seljake, no u ovoj je filmskoj verziji to gotovo u potpunosti nevidljivo. Ipak je u prvom planu bila zabava i praznik za oči.

Traži